Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nordenskiöld Land torsdag 25.02.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes svake lag i snødekket som kan påvirkes av en skiløper eller skuter der snødekket er tynt. Fjernutløsning av skred er mulig.

Skredfarevurdering

Det ligger vedvarende svake lag under fokksnøen. Det er mulig å fjernutløse skred, dette er lettest der flakene er tynne eller myke. Skred i den ferske fokksnøen eller skavlbrudd kan løse ut skred på svake lag dypt i snødekket, og skred kan i så fall bli store.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 24. februar 2021

Mandag kom det litt nysnø. Rett under nysnøen ligger det et tynt skarelag som dekker myk vindpakket snø. I utsatte områder er det avblåst til stein eller eldre skarelag.

Det er store forskjeller i snømengde rundt i regionen. Det er betydelig mer snø i de små sør/nordgående dalene enn i hoveddalførene, og enda ikke helt sammenhengende snødekke i Longyearbyen.

Observasjoner viser at det ligger et lag av kantkorn under fokksnøen høyt i snødekket. Det er også kantkornlag rundt skarelag (dannet etter underkjølt regn i midten av januar) og kantkorn ved bakken.

Etter mildværet forrige uke har det vært kaldt og klart vær flere steder. Dette har gitt utvikling av rim på overflaten som kan finnes i lommer under den ferske fokksnøen.

Mandag er det observert et middels stort skred sør i regionen.



Fjellvær

Onsdag 24. februar 2021

2-6 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sørøst. -5 °C til -2 °C på 700 moh. Skyet. Litt lavere temperatur mot kvelden.

Torsdag 25. februar 2021

1-4 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra øst. -8 °C til -3 °C på 700 moh. Delvis skyet. Litt lavere temperatur.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS